sábado, 21 de diciembre de 2013

Històries naturals de la paraula


Sinopsi


"No sabríem com imaginar un món sense paraules: un univers emmudit. El mar sense que ningú digués mar; els núvols privats de les paraules gris, blanc i brillant, o de les expressions amb què desitgem la pluja necessària; les criatures que van creixent cap a un món complex òrfenes dels mots d'ànim; els amants sense paraules d'amor...Cal, doncs, tenir cura de les paraules, salvar-les i conservar-les, perquè no tornin a la foscor i al silenci." Així acaba aquest llibre de Jesús Tusón, que és alhora un homenatge al poder de la llengua i un recorregut apassionat i divertit per la vida quotidiana de les paraules. Històries naturals de la paraula fa una revisió atrevida de vells conceptes com el bilingüisme, la tolerància o la unitat de la llengua, i converteix la lectura en un joc sorprenent i deliciós, on el lector sempre guanya.



1º Edició 1998, pàgines 112




Crítica

Interessant lectura no sols per a filòlegs o apassionats de les paraules.

 L'autor valencià i professor de lingüística de la universitat de Barcelona des de fa més de trenta anys ens posa al nostre abast una obra breu però interessant.

Jesús Tuson defensa, per damunt de tos, el luxe del llenguatge i la capacitar que tenim de donar coherència al nostre món i sentit a la vida amb les paraules.



Els capítols més representatius són:


La paraula fa la cosa.

Les paraules primeres.
Tabú.
La mare de totes les llengües.
Busquem un bilingüe.
Sobre la unitat de les llengües
Sobre la tolerància.

Tuson en la seua cloenda ens diu:


(...) I cal usar la llengua, i les llegües, com a instruments de convivència, més enllà de la tolerància indiferent, com a eines priviligiades amb què es pot construir la realitat de tots: una realitat verbal que conjugui voluntats  plurals i irrepetibles. 


Tuson té com a objectiu recordar l’importància de les paraules i del habla mitjançant l’ús d’anècdotes curtes per a fer més fàcil la comprensió del que intenta transmetre.

Recomane la lectura per la seua transparència, sinceritat i també pel seu vessant còmica i divertida.



No hay comentarios:

Publicar un comentario